Avoin nörttikerho

xet7.org Suomeksi > Avoin nörttikerho sykdy 2018 - kevät 2019


Meneillään 2 kerhoa

1) Tietoktekniikka ryhmä: Jyrki Leppä pitää DiKu-hankkeen tiimoilta tietotekniikka ryhmää, joka kokoontuu tiistaisin klo. 17-20 ToriKievarilla. ToriKievari on keskustan CityMarketia vastapäätä tien toisella puolella, HiusTrion vieressöä. Ryhmä on suunnattu 18-35 vuotiaille ja ainakin alkuvaiheessa Jyrki toimii itse vetäjänä. Kerho on jo alkanut, ja siellä voi käydä vapaasti tutustumassa, Lauri kävi siellä jo aiemmin. Siellä nuoret rakentavat ja ohjelmoivat legorobotteja, ja myös Rasberry Pi, Arduino jne rakentelua. Kahvia jne tarjolla yleensä. Mahdollisuus käydä sopimassa että käydään jossain tulostamassa 3D esineitä (Aspitie?).

2) Avoin nörttikerho: alkaa 25.9.2018. Lauri Ojansivu toimii vetäjänä. Täälläkin voi käydä vapaasti tutustumassa.

Saattaa olla että jollakin kerralla kerhot tekevät vierailukäyntejä toistensa luona.Työväen Sivistysliitto TSL - ATK kaiken ikää - Avoin nörttikerho

Hinta: Ilmainen

Ei tarvitse ilmoittautuaTulla ja lähteä voi kuka tahansa milloin tahansa, vaikka vain yhdeksi kerraksi. Ei tarvitse ilmoittaa onko tulossa vai ei. Tervetuloa!

Paikka: Hukanhaudan vanha puukoulu, Jakokunnantie 3, 80230 Joensuu.

Aika: Joka toinen tiistai klo 17-20.  Joskus voi päättyä ennen klo 20, tilanteen mukaan miten pitkään asiaa riittää.

Postituslista: Kerhotiedote postituslistalle ilmoittautumiset kerhon pitäjälle sähköpostissa: [email protected]  / Lauri Ojansivu

Muutokset ohjelmaan: Näkyvät nettisivulta http://www.xet7.org/avoin

Esite A4: Lisätään myöhemmin


Ohjelma

Joka kerta
 • Uutiskatsaus.
 • Jos joku tuo ongelma tietokoneen, tabletin tai kännykän, niin sen korjaus.
 • Kahvi tai tee, ja jotain sen kanssa. Puukoululla alkaa myös rottinki- ja kahvipussikurssi 9.10.2018, joten voidaan käydä iltapalaa ottamassa ruokasalista, Tuulikki varaa sen verran että riittää Avoimen nörttikerhonkin ryhmälle.


SYKSY 2018

Alustava ohjelma ja päivät voivat muuttua, uusimmat tiedot tällä nettisivulla. On mietitty syyslukukaudelle 8 kertaa, keskustelemme tarkemmin miten päivät käy.

1) Ti 25.9.2018 Kerhon aloitus.


HUOM: PAIKALLA ON TIETYÖ SULKU, TULEE MENNÄ KIERTOREITTIÄ ILOMANTSINTIE => LONIKINTIE => SOMPATIE => JAKOKUNNANTIE

LÄHISTÖLLE ON MYÖS ROUDATTU PALJON TAVARAA, MUTTA KERHOHUONEESEEN SOPII.

reitti

 • Windows/Linux/Android-koneiden asennukset, päivitykset ja ohjelmistojen asennus. Linuxin asennus BIOS / UEFI / Win10, ja tikulta käynnistys. Puhdas Linux asennus UEFI koneeseen, ja dual boot.
 • HP-läppäriin jossa on AccelemereterSt.exe virhe löytyy korjausvinkki nettisivulta, elikkä Ohjauspaneeli / Lisää tai poista sovellus / Poista: HP 3D DriveGuard
 • Korjaus Win10 läppärin jossa Järjestelmänvalvoja oikeudet hävinneet Windows päivityksen yhteydessä onnistuu tekemällä Win10 suojaus asetusten palautus toiminnolla, jolla alkuperäiset asetukset ja C:\ osion palautus ja paikallinen käyttäjä Ope omistajaksi minä itse (ei koulu tai yritys) että saatiin "Hallitse tietokonetta" valikosta Local Users vielä tehtyä uusi oppilas käyttäjä jonka salasana ei vanhene jne ruksattu. Salasanat ruksattu ettei vanhene.
 • Estäminen ettei Windows 7 kone päivity Windows 10 versioon Never10 ohjelmalla. Samalla ohjelmalla saa myös Windows 7 päivitykset toimimaan, ja tarvittaessa otettua jälleen käyttöön mahdollisuuden päivittää Windows 10 versioon.
2) Ti 9.10.2018 Pienet tietokoneet ja distrojen keveys.
3) Ti 23.10.2018 Sulautetut järjestelmät: Raspberry Pi, Odroid, Arduino jne.
 • Uutisissa: Kaikkien WLAN verkkojen salaus murrettu. Jos WLAN laite vanha eikä siihen saa päivityksiä, esim. ADSL- tai kaapelimodeemi tai muu laite jossa WLAN langaton verkko, on vaihtoehtona joko hankkia uusi laite, tai käyttää langattoman verkon jakamiseen esim. Raspberry Pi tai muuta laitetta johon päivityksiä saa.
 • Windows/Linux/Android-koneiden asennukset, päivitykset ja ohjelmistojen asennus. Linuxin asennus BIOS / UEFI / Win10, ja tikulta käynnistys. Puhdas Linux asennus UEFI koneeseen, ja dual boot.
4) Ti 6.11.2018 Uutuudet käyttöjärjestelmissä: Windows 10, Ubuntu, ReactOS, AROS ja Qubes OS

5) Ti 20.11.2018 Ohjelmistot nettiselaimessa: G Suite, Sandstorm ja FriendUP

6) Ti 4.12.2018 Ohjelmointikielet: Haxe, Kotlin, Gambas, Go ja Go lataussivu jolle Go LiteIDE tai Visual Studio Code koodin muokkaukseen jne. Samalla katsottiin Windows ohjelmien asennusta ja kaikkien päivittämistä kerralla Chocolatey komentorivi ohjelmalla.

Nim ohjelmointikielen testaamisessa meni niin, että piti ladata Nim ja C-kääntäjä ja lisätä Win10 Ohjauspaneeli / Järjestelmä / Lisäasetukset / Ympäristömuuttojat tiedot käyttäjän PATH muuttujaan lisätä ;%USERPROFILE%\Downloads\nim\bin;%USERPROFILE%\.nimble\bin;%USERPROFILE%\Downloads\mingw64\bin - mutta kun Nim oli asennettu, niin Windows Defender ystävällisesti poisti puretun Nim-ohjelmointikielen kansiot. Kiitos Microsoft, enpä käytä ohjelmointiin sitten Windowsia.KEVÄT 2018

7) Ti 15.1.2019 Videopuhelut: Skype Lisäksi tulleet uudet aiheet:
    1) Windows 10 päivitys keskeytyy, mitä tehdä?
    2) Meltdown ja Spectre suojauksien päivitysten vaikutus tietokoneisiin kuten palvelimiin jne nyt kun päivitykset ovat välttämättömiä kun PoC koodia on jo saatavilla.
    3) Tietojen poistaminen lopullisesti tietokoneelta DBAN ohjelmalla jos on kyseessä HDD-kovalevy - parempi kuitenkin ottaa HDD-kovalevy itselle ja vaihtaa tilalle uusi SSD-kovalevy. Joidenkin uusien koneiden BIOS/UEFI asetuksissa SSD-kovalevyn tyhjentäminen turvallisesti hetkessä.

ÄLYKÄNNYKKÖJEN JA TABLETTIEN KORJAUSLIIKE: FONUM  Iso Myy Joensuu, Torikadun ulko-oven vieressä sisällä.

Uusimpien Spectre ja Meltdown suojauksien asentaminen.

8) Ti 29.1.2019 Virustorjuntaohjelmat eri käyttöjärjestelmille ja laitteille. Lisäksi aiemmasta mitä ei keritty käsitellä:

9) Ti 12.2.2018 Poistettujen tiedostojen palauttaminen: milloin mahdollista ja miten

10) Ti 26.2.2018 Ilmaisohjelmat eri käyttötarkoituksiin: DVD:n teko DVDStyler ohjelmalla, etätyöpöytä jne.
      Lisäksi:
 • 2ine eli OS/2 ohjelmointi Linuxissa ja sen Hacker News-artikkeli
 • Debian sid käyttö ja sen verkkoasetukset
 • x2go etätyöpöytä, avointa lähdekoodia: jos jollekin koneelle on ssh-yhteys, sen kautta voi x2go ohjelmalla nähdä omalla näytöllään etäkoneen työpöydän, klikkailla jne
 • google-drive-ocamlfuse: Miten Google Driven saa Linuxiin verkkoasemaksi, eli tiedostot ovat netissä Googe Drivessa, eivät vie tilaa omalta koneelta, mutta kuitenkin tiedostonhallinnalla voi siirtää tiedostoja Driveen niin että ne ei vie tilaa omalla koneella.
 • Riot: Avoimen lähdekoodin vaihtoehto Skypelle. On suomennettu, siitä on Linux/Windows/Mac/Android/iOS versiot joilla saa päästä-päähän salatun tekstichatti, ääni ja videoyhteyden. Jos ei ota salausta johonkin chattihuoneeseen käyttöön, niin voi myös selaimella kirjautua chattailemaan. Chatissa voi myös lähettää tiedostoja, ottaa näkyviin jaetun Google Docs-dokumentin jota kaikki voi muokata, jne lisätoimintoja.

11) Ti 12.3.2018 Langattomasti kuvat, videot ja esitykset telkkaan tai videotykkiin

12) Ti 26.3.2018 Käyttöjärjestelmien käyttö muistitikulta

13) Ti 9.4.2018 Wekan: Avoimen lähdekoodin vaihtoehto Trellolle

14) Ti 23.4.2018 Sulautetut järjestelmät: Raspberry Pi, Odroid, Arduino jne.
Lisäksi: Suomalaiset pilvipalvelut web-sivuille, sähköpostille, tiedostoille jne.
Comments