Avoin nörttikerho

xet7.org Suomeksi > Avoin nörttikerho 2017 - 2018

Työväen Sivistysliitto TSL - ATK kaiken ikää - Avoin nörttikerho

Hinta: Ilmainen

Ei tarvitse ilmoittautuaTulla ja lähteä voi kuka tahansa milloin tahansa, vaikka vain yhdeksi kerraksi. Ei tarvitse ilmoittaa onko tulossa vai ei. Tervetuloa!

Paikka: Hukanhaudan vanha puukoulu, Jakokunnantie 3, 80230 Joensuu.

Aika: Joka toinen tiistai klo 17-20.  Joskus voi päättyä ennen klo 20, tilanteen mukaan miten pitkään asiaa riittää.

Postituslista: Kerhotiedote postituslistalle ilmoittautumiset kerhon pitäjälle sähköpostissa: [email protected]  / Lauri Ojansivu

Muutokset ohjelmaan: Näkyvät nettisivulta http://www.xet7.org/avoinOhjelma

Joka kerta
  • Uutiskatsaus.
  • Jos joku tuo ongelma tietokoneen, tabletin tai kännykän, niin sen korjaus.
  • Kahvi tai tee, ja jotain sen kanssa.


SYKSY 2017

1) Ti 19.9.2017 Kerhon aloitus.
  • HP-läppäriin jossa oli AccelemereterSt.exe virhe löytyi korjausvinkki nettsivulta, elikkä Ohjauspaneeli / Lisää tai poista sovellus / Poista: HP 3D DriveGuard
  • Korjattiin Win10 läppäri jossa Järjestelmänvalvoja oikeudet hävinneet Windows päivityksen yhteydessä tekemällä Win10 suojaus asetusten palautus toiminnolla, jolla alkuperäiset asetukset ja C:\ osion palautus ja paikallinen käyttäjä Ope omistajaksi minä itse (ei koulu tai yritys) että saatiin "Hallitse tietokonetta" valikosta Local Users vielä tehtyä uusi oppilas käyttäjä jonka salasana ei vanhene jne ruksattu. Salasanat ruksattu ettei vanhene.
  • Estäminen ettei Windows 7 kone päivity Windows 10 versioon Never10 ohjelmalla. Samalla ohjelmalla saa myös Windows 7 päivitykset toimimaan, ja tarvittaessa otettua jälleen käyttöön mahdollisuuden päivittää Windows 10 versioon.
2) Ti 3.10.2017 Pienet tietokoneet ja distrojen keveys.
3) Ti 17.10.2017 Syksyn ja kevään kokoontumisten teemojen suunnittelu.
  • Uutisissa: Kaikkien WLAN verkkojen salaus murrettu. Jos WLAN laite vanha eikä siihen saa päivityksiä, esim. ADSL- tai kaapelimodeemi tai muu laite jossa WLAN langaton verkko, on vaihtoehtona joko hankkia uusi laite, tai käyttää langattoman verkon jakamiseen esim. Raspberry Pi tai muuta laitetta johon päivityksiä saa.
4) Ti 31.10.2017 Uutuudet käyttöjärjestelmissä: Windows 10 Fall Creator Update, Ubuntu, ReactOS, AROS ja Qubes OS

5) Ti 14.11.2017 Ohjelmistot nettiselaimessa: G Suite, Sandstorm ja FriendUP

6) Ti 28.11.2017 Ohjelmointikielet: Haxe, Kotlin, Gambas, Go ja Go lataussivu jolle Go LiteIDE tai Visual Studio Code koodin muokkaukseen jne. Samalla katsottiin Windows ohjelmien asennusta ja kaikkien päivittämistä kerralla Chocolatey komentorivi ohjelmalla.

Nim ohjelmointikielen testaamisessa meni niin, että piti ladata Nim ja C-kääntäjä ja lisätä Win10 Ohjauspaneeli / Järjestelmä / Lisäasetukset / Ympäristömuuttojat tiedot käyttäjän PATH muuttujaan lisätä ;%USERPROFILE%\Downloads\nim\bin;%USERPROFILE%\.nimble\bin;%USERPROFILE%\Downloads\mingw64\bin - mutta kun Nim oli asennettu, niin Windows Defender ystävällisesti poisti puretun Nim-ohjelmointikielen kansiot. Kiitos Microsoft, enpä käytä ohjelmointiin sitten Windowsia.KEVÄT 2018

7) Ti 16.1.2018 Videopuhelut: Skype Lisäksi tulleet uudet aiheet: 1) Windows 10 päivitys keskeytyy, mitä tehdä? 2) Meltdown ja Spectre suojauksien päivitysten hidastava vaikutus tietokoneisiin kuten palvelimiin jne nyt kun päivitykset ovat välttämättömiä kun PoC koodia on jo saatavilla. 3) Tietojen poistaminen lopullisesti tietokoneelta DBAN ohjelmalla jos on kyseessä HDD-kovalevy - parempi kuitenkin ottaa HDD-kovalevy itselle ja vaihtaa tilalle uusi SSD-kovalevy. Joidenkin uusien koneiden BIOS/UEFI asetuksissa SSD-kovalevyn tyhjentäminen turvallisesti hetkessä.

ÄLYKÄNNYKKÖJEN JA TABLETTIEN KORJAUSLIIKE: FONUM  Iso Myy Joensuu, Torikadun ulko-oven vieressä sisällä.

Uusimpia Spectre ja Meltdown suojauksien microcode päivityksiä ei kannata asentaa, ne aiheittaa vain ohjelmia, ja pitää perua.

8) Ti 30.1.2018 Virustorjuntaohjelmat eri käyttöjärjestelmille ja laitteille. Lisäksi aiemmasta mitä ei keritty käsitellä:

9) Ti 13.2.2018 Poistettujen tiedostojen palauttaminen: milloin mahdollista ja miten

10) Ti 27.2.2018 Ilmaisohjelmat eri käyttötarkoituksiin: DVD:n teko, etätyöpöytä jne.

11) Ti 13.3.2018 Langattomasti kuvat, videot ja esitykset telkkaan tai videotykkiin

12) Ti 27.3.2018 Käyttöjärjestelmien käyttö muistitikulta

13) Ti 10.4.2018 Wekan: Avoimen lähdekoodin vaihtoehto Trellolle

14) Ti 24.4.2018 Sulautetut järjestelmät: Raspberry Pi, Odroid, Arduino jne
Comments