Linuxin asennus Androidiin

xet7.org Suomeksi > Linux asennus Androidiin

8.9.2014 Lisätty tietoa palomuurin käytöstä mobiiliverkossa (3G tai 4G, eli ei WLAN). Lisätty huomio siitä että Linuxin käyttöön riittää roottaus, välttämättä ei tarvitse asentaa CyanogenModia.

31.3.2014 Lisätty tietoa tietoturvasta ja sivun loppuun Linuxin jne poistamisesta haluttaessa ainakin osittain.

30.3.2014 Lisätty ohje.

Palomuurin käyttö jos käytät Linuxia pelkässä mobiiliverkossa (3G tai 4G, eli ei WLAN)

2014-09-08 Lisäys: Jos käytät mobiiliverkossa Linuxia, kannattaa asentaa Noroot Firewall ettei netistä päin pääse kirjautumaan Linuxiin. Siinä aseta Linux Deploy ohjelmalle asetukset Default deny *:* jolloin saat tarkistaessa Android puolen selaimella https://grc.com/shieldsup.htm Custom port probe 22,5900 (SSH,VNC) tuloksen 22 Closed ja 5900 Stealth. Koti WLAN verkossa ei tarvitse olla Firewall päällä.

SSH-salasanan voit vaihtaa LXDE:n Apuohjelmat-valikon LXTerminal-ohjelmassa komennolla passwd , se kysyy entisen salasanan changeme ja uuden salasanan kahteen kertaan.

 • VNC-salasanan voit vaihtaa LXTerminal-ohjelmassa komennolla vncpasswd , se kysyy uuden salasanan kahteen kertaan (ei entistä salasanaa). Sitten se kysyy tehdäänkö salasana myös pelkästään VNC-katsomista varten eli hiirellä ja näppäimistöllä ei voisi ohjata silloin, en tehnyt sellaista. Mahdollisesti Androidin Linux-VNC:hen voi ottaa useampi yhteyttä samanaikaisesti, mutta en testannut sellaista.

Huom: Jos ajat Linux Deploystä reconfigure, se päivitysten lisäksi palauttaa alkuperäiset oletussalasanat ja .xinitrc tiedoston, jolloin molemmat pitää muuttaa uudelleen.

Kuva Linuxista Androidissa

Kuva: Linux Androidissa

Kuvassa huomioitavaa

 1. Galaxy Note 1 kännykkä, johon on asennettu CyanogenMod Android-distribuutio versio, sekä samanaikaisesti kännykässä chrootissa pyörivä Ubuntu 13.10 Saucy ARM-versio, eli samantapaisesti kun Rasberry Pi:ssäkin on Linux ARM-versio. Linux pyörii natiivisti chrootissa, prosessoria ei emuloida.

 2. Galaxy Note 1 kännykässä on noin 1 GB RAM-muistia, joka jakaantuu Androidin ja Ubuntun kesken. Jotenkin on ehkä mahdollista pärjätä vähemmälläkin muistilla, ja mahdollisesti asettaa swap tiedosto, mutta en ole tutkinut tätä.

 3. Linuxia voi käyttää sekä kännykän näytöltä Androidin RealVNC-ohjelmalla, jolloin sormien nipistyseleellä voi zoomata lähemmäksi ja kauemmaksi ruudussa. Samoin kännykän näytöllä voi liikuttaa hiirtä ja laittaa näkyviin kosketusnäppäimistön jolla kirjoittaa.

 4. Kuvakaappaus on otettu niin, että erillisestä Linux Mint läppäristä on otettu yhteys komennolla vncviewer 192.168.100.xx joka on WLAN-lähiverkossa kännykän IP-osoite, ja syötetty VNC oletussalasana changeme , salasanat VNC ja SSH voi vaihtaa.

 5. Galaxy note 1 kännykässä on 3 osiota, näitä ei ole muutettu: 1) Android osio jolta kännykkä käynnistyy. 2) Sisäinen Androidin sdcard0 joka on kuvassa mountattu myös Linuxin puolelle hakemistoon /mnt/sdcard0. Näin voit avata Androidin puolella imuroituja dokumentteja Linuxissa. 3) Ulkoinen muistikortti sdcard1 jolle Play Kaupasta löytyvällä Linux Deploy ohjelmalla tein maksimissaan 4095 MB kokoisen tiedoston (FAT kokorajoite) Ubuntu1310.img tiedoston jonka sisälle Linux on asennettu. Olisin kyllä voinut tiedoston varmaan laittaa tiedoston sisäiselle sdcard0:llekin mutta en tehnyt niin tässä tapauksessa. Kun on asentanut haluamansa Linux-ohjelmat ja laittanut asetukset kuntoon, voi halutessaan kopioida tämän Ubuntu1310.img kovalevytiedoston toiseen Android-laitteeseen ja käynnistää sen Linux Deploy ohjelmalla sieltä. Linux Deployssa olisi mahdollista käyttää myös esim. muistikortille pöytäkone Linuxissa tehtyä ext4-osioita jolloin olisi enemmän tilaa, mutta en testannut miten se saadaan toimimaan.

 6. Linux on vaihdettu suomenkielikseksi komennolla sudo locale-gen fi_FI.UTF-8 ja sitten Leafpad-tekstieditorilla muutettu kotikansiossa /home/nimi/.xinitrc kaikki suomenkieliseksi kuvan mukaisesti, ja sitten kännykässä Linux Deploystä stopattu ja startattu Linux uudelleen. Tämän jälkeen on asennettu synaptic, kirjoitettu LXTerminalissa sudo synaptic että se käynnistyy oikein, ja asennettu LibreOffice, suomenkieliset ohjeet ja käyttöliittymäkieli ja voikko, ja sitten LibreOfficen Tools/Options valikossa muutettu Language kohdan käyttöliittymäkieli, dokumentin kieli jne suomeksi, ja sitten suljettu Libreoffice ja avattu uudelleen.

 7. Linux Deploy ohjelmassa on asetettu resoluutioksi 1280x800, joka on kännykän näytön maksimiresoluutio. Jos käytät tablettia ja sinulla on isompi resoluutio, niin voit vaihtaa isomman resoluution.

 8. VNC:llä Linuxia käyttäessä tulee huomioida, että äänet ei kuulu yleensä. On parempi Androidin puolella käyttää Youtube ohjelmaa tms. jos haluat katsoa videoita.

Johdanto

Linuxin asennus yleensä vaatii että Android rootataan. Play Kaupasssa saattaa olla Linux versioita jotka toimii ilman roottausta (esim. GNURoot jolle ei minulla riittänyt tila), mutta en vielä löytänyt sellaista.

Tämä tarkoittaa sitä, että voit menettää laitteen takuun.

Helpoin tapa rootata on varmuuskopioida kaikki tiedostot laitteelta, ja asentaa Android-käyttöjärjestelmän päälle uusi ilmainen Android-distribuutio nimeltään CyanogenMod, joka on valmiiksi rootattu. Tämän jälkeen palautetaan tiedostot varmuuskopioista. CyanogenModin mukana tuleva Android-versio voi olla uudempi kuin mikä alunperin laitteessasi on, joten voi näyttää hieman erilaiselta. CyanogenModia käytetään miljoonissa laitteista, statistiikkaa on osoitteessa http://stats.cyanogenmod.com .

On myös jotain muita tapoja rootata, siihen löytynee tapoja etsimällä netistä.

Uuden Androidin kuten CyanogenMod asennusta voi verrata siihen, että varmuuskopioisit kaikki tiedostot Linux-koneestasi, ja asentaisit sen päälle uuden Linux-version, ja palauttaisit tiedostot. Mutta nyt on kyse Androidista. CyanogenMod Android asentuu laitteen ensimmäiselle osiolle , ei sisäiselle sdcard0 tai ulkoiselle muistikortille sdcard1.

Jos Android-laitteessasi on Samsungin Android, siinä saattaa olla Samsungin erikoisominaisuuksia kuten mukana kuten näytön jakaminen esim. niin että voit vasemmalla puolella ruutua katsoa sähköpostia ja oikealla selata nettiä. Samoin voi olla jotain Samsungin piirto-ohjelmia kuten S Note sekä Samsung kauppa. Näitä ei ole vielä CyanogenModissa, mutta jotain vastaavaa voit löytää Play Kaupassa. Toisaalta CyanogenModin mukana tuleva Android on paljon nopeampi kuin Samsungin Android, koska kaikenlaista Samsungin Androidin mukana tulevaa ylimääräistä ei asenneta eikä pyöri taustalla.

Kun CyanogenMod on asennettu, asennetaan Play Kaupasta Linux Deploy, ja tässä tapauksessa uusin saatavilla oleva Ubuntu ARM eli Saucy.

Asennusvaatimukset

 1. Katso että laitteellasi on tuettu CyanogenMod versio Androidista, osoitteesta: http://wiki.cyanogenmod.org/w/Devices , siellä klikkaa Show all.

 2. Tietokone jossa on Windows Vista, Windows 7 tai Windows 8 asennettuna natiivisti, ei VirtualBoxiin. Tämä on helpoin tapa, pelkästään työpöytä Linuxia käyttäen olisi CyanogenModin asennus vaikeampaa.

 3. USB johto (yleensä laitteen latausjohdossa on) jolla voit liittää laitteen Windows tietokoneeseen.

Varmuuskopiointi

 1. Nopeinta tiedostojen siirto on suoraan laitteeseen liitetyn SD-kortin siirtämällä suoraan tietokoneeseen kiinni. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, käteviä ohjelmia tiedostojen siirrossa verkon kautta ovat esim. Play Kaupasta löytyvä ES Resurssienhallinta, tekijä ES App Group, sillä voi siirtää tiedostoja eri pilvipalveluihin tai tehdä puhelimestasi FTP-palvelimen. Toinen vaihtoehto on Play Kaupasta löytyvä AndFTP, tekijä Lysesoft, sillä ohjelmalla voit Androidista käsin ottaa yhteyttä FTP-palvelimelle joka pyörii esim. kotikoneesssasi, ja siirtää tiedostot nopeasti. Kolmas vaihtoehto on asentaa Google Drive, koska Googlen palveluissa sinulla on ainakin 15 GB ilmaista tilaa. Neljäs vaihtoehto on asentaa Dropbox, mutta aloitusvaiheessa siinä ei ole yhtä paljon tilaa kuin Google Drivessä.

 2. Jos laitteessasi on tekstiviestejä, asenna Play Kaupasta ohjelma "SMS Backup & Restore" jonka tekijä on Ritesh Sahu, sinivalkoinen kuvake. Varmuuskopioi sillä tekstiviestit, kopioi talteen tiedosto.

 3. Kuvat ja videot kannattaa siirtää muistikortille, ja siitä kopioida tietokoneelle. Samoin jos muita tiedostoja löydät muistikortilta.

 4. Yleensä yhteystiedot on Gmailin yhteystiedoissa ja SIM-kortilla, niitä ei tarvitse varmuuskopioida. Niiden pitäisi näkyä myös kun kirjaudut tietokoneella nettiselaimella Gmailiin. Samoin sähköpostit ja kalenteri ovat Gmailissa.

 5. Jos sinulla on ollut laitteessasi jotain tiedostoja jotka haluat pysyvästi poistaa laitteesta niin että kukaan ei pääse niihin myöhemmin käsiksi, niin: 1) Varmuuskopioi tiedostot muualle esim tietokoneelle, ja poista ne sitten laitteesta. 2) Asenna sitten Play Kaupasta AVG Cleaner jonka tekijä on AVG Mobile, ja puhdissa sillä Cache, History sekä Calls&Messages eli puhelut ja tekstiviestit jos et niitä enää tarvitse. 3) Asenna Play kaupasta Secure Wipe jonka tekijä on Pinellas Codeworks, sillä puhdista tyhjä levytila kaikilta levyosioilta turvallisesti.

 6. Listaa ylös talteen kaikki käyttäjätunnukset esim:

  • Skype käyttäjätunnukset. Muuta Skypestä ei tarvitse mitään varmuuskopioida, kaverilistat on pilvessä tallessa.

  • Lista kaikista ohjelmista jotka asensit Play Kaupasta, jotta muistat asentaa ne myöhemmin Play Kaupasta uudelleen. Play kaupassa säilyy tieto jos olet ostanut joitakin ohjelmia, niitä ei tarvitse ostaa uudelleen, riittää kun asennat ne Play kaupasta takaisin CyanogenModin asennuksen jälkeen.

a) Roottaus jollain muulla netistä löytyvällä tavalla

b) CyanogenMod asennus

 1. Tarvitset tietokoneen, jossa on WIndows Vista, Windows 7 tai Windows 8. Vaikka on jotenkin mahdollista tehdä asennus Linuxin kautta, helpointa se on Windows asennusohjelmalla.

 2. Android laitteessasi pitää olla myös USB-johto jolla saat sen myöhemmässä vaiheessa liitettyä tietokoneeseen.

 3. Android laite kannattaa liittää WLAN verkkoon.

 4. Mene Windows-koneen nettiselaimella asennussivulle osoitteeseen http://get.cm

 5. Asennussivun vaihe 1. Android-laitteellasi mene valikkoon Asetukset, Tietoturva (tai Sovellukset), Tuntemattomat lähteet johon ruksi, että sallit asentaa ohjelmia tuntemattomista lähteistä.

 6. Asennussivun vaihe 2. Android-laitteellasi avaa laitten oma nettiselain (yleensä sininen maapallon kuvake) ja mene sillä osoitteeseen http://get.cm .

 7. Asennussivun vaihe 3. Asenna Android-laitteella imuroitu OneClick.apk ohjelma: Asenna (Install), Avaa (Open).

 8. Asennussivun vaihe 4. Asenna Windows-tietokoneeseesi asennusohjelma sivun http://get.cm kohdasta 4 "Download the CyanogenMod Installer for Windows Vista/7/8."

 9. Käynnistä asennusohjelma ja seuraa asennusohjelman englanninkielisiä kuvitettuja helppoja vaiheita. Jos tarvitset suomentaa jotain tekstiä, voit kääntää sen nettisivulla http://translate.google.fi . Asennusohjelma pyytää tarpeen mukaan liittämään Android laitteen tietokoneeseen USB johdolla, asentaa siihen sopivan version CyanogenModista ja vakaan Android-version jossa kaikki toimii, Play Kaupan jne.

 10. Kun CyanogenMod ja Android on asennettu, voit valita Androidin kieleksi suomen. Sitten kirjaudu Google-tilillesi, jolloin pääset jälleen sähköpostiisi, yhteystietoihin jne, ja voit asentaa takaisin haluamasi ohjelmat. Välttämättä et tarvitse esim. taskulamppu ohjelmaa, koska Cyanogenmodin ylhäältä alas vedettävässä pudotusvalikossa on jo valmiiksi CyanogenModin oma taskulamppu ohjelma. Voit myös palauttaa varmuuskopioimasi tekstiviestit jne ohjelmat Play Kaupasta löytyvien ohjelmien avulla, kuten edellisessä Varmuuskopiointi kohdassa tehtiin.

Linuxin asennus Play Kaupan ohjelmalla Linux Deploy

 1. Android laite kannattaa olla liitettynä WLANiin asennuksen ajaksi.

 2. Play Kaupasta asenna ohjelma Linux Deploy, jonka on tehnyt Meefik. Ohjelma on GPL v3 lisenssin alainen. Asennuksen jälkeen avaa ohjelma. Linux Deploy pyytää root / SuperUser oikeuksia, kannattaa laittaa päälle asetus että ne saadaan käyttöön aina. Tätä tarvitaan tiedostojärjestelmien mounttaamiseen jne.

 3. Ohjelmassa ylhäällä on pingviinin kuva ja nuoli vasemmalle, jossa on profiilit (jos on useampi Linux asennettuna) mutta ei nyt mennä sinne. Ylhäällä pingviinin oikealla puolella lukee Linux sekä Android-laitteesi IP-osoite. Näytön keskellä on lokitekstiä mitä nyt on tapahtumassa. Näytön alareunassa on painikkeet START, STOP sekä nuoli alaspäin. Klikkaa painiketta nuoli alaspäin. Näkyy: Properties: Linux.

 4. Deploy-kohdasta valitse:

  1. Distribution: Ubuntu (saatavilla on muitakin Linux distribuutioita, mutta valitaan tämä)

  2. Distribution suite: saucy (uudempaa kuin tämä 13.10 ei nyt 30.3.2014 ollut vielä saatavilla).

  3. Architecture: armhf (tämä oli oletuksena valittu)

  4. Mirror URL: http://ports.ubuntu.com (tämä oli oletuksena valittu. Jos tiedät läheisemmän mirrorin, voit vaihtaa sen tähän, mutta minä en tiennyt.)

  5. Installation type: File (tehdään kovalevytiedosto)

  6. Installation path: /storage/sdcard1/Ubuntu1310.img (määritin kovalevytiedoston nimen ja polun itse ulkoiselle vaihdettavalle muistikortille. Jos haluaisit sen sisäiselle SD:lle, pitäisi valita sdcard0 .)

  7. Image size (MB): 4095 (maksimi oletus FAT osiolla ilman että muistikorttia olisi muutettu erikoisesti eri tietokoneella mihinkään. Sinänsä esim. 1024 voi riittää jos sinulla ei ole tilaa niin paljoa etkä halua asentaa paljon ohjelmia. En ole vielä tutkinut miten tehdään isompi ext4 partitio muistikortille ja saadaan se käyttöön)

  8. File system: auto (yleensä se tekee ext4 tiedostojärjestelmän ilman swappia)

  9. User name: android (tosin tähän vaihdoin oman nimeni lauri koska halusin sen Linux käyttäjänimekseni)

  10. DNS server: automatic detection (oletusvalinta)

  11. Localization: en_US.UTF-8 (oletusvalinta, muuta vaihtoehtoa ei valikosta löydy tämän lisäksi kuin vain venäjä. Kielen voi vaihtaa Linuxissa myöhemmin.)

  12. Desktop environment: LXDE (tämä on mielestäni vähiten resursseja vievä ja käyttökelpoinen tässä. Muut vaihtoehdot on: XTerm, Xfce, GNOME, KDE, Other)

  13. Select components: Desktop Environment, SSH server, VNC server, X server (ruksasin kaikki, vaikka en tiedä onko X server välttämätön kun käytetään VNC:tä)

 5. Startup-kohdasta valitse:

  1. SSH: x (ruksasin)

  2. SSH settings: 22 (oletusvalinta ssh portille, en vaihtanut)

  3. GUI: x (ruksasin, oletuksena käynnistetään graafinen työpöytä)

  4. Graphics subsystem: VNC (ruksasin, muut vaihtoehdot X Window System ja Frame Buffer)

  5. GUI settings: Display 0, Depth 16, DPI 75, Width 1280, Height 800, VNC options: jätin tyhjäksi (nämä oli jo oletuksena, en muistaakseni alunperin muuttanut näitä. Muuta resoluutio Width x Height jos se on eri laitteessasi.

  6. Custom scripts: (en ruksannut, minulla ei ole lisäskriptejä)

  7. List of scripts: (en käyttänyt, minulla ei ole lisäskriptejä)

  8. Custom mounts: x (ruksasin, koska halusin käyttää sdcard0 tiedostoja Androidin puolelta.)

  9. Mount points: /storage/sdcard0 (tätä halusin käyttää Androidin puolelta, Linuxissa näkyy hakemistossa /mnt/sdcard0 )

 6. Vieritä sormella listan alkuun ja kohdassa Action klikkaa Install, niin Linuxin asennus alkaa. Lokeissa näytöllä näkyy teksti << start. Asennuksessa voi mennä noin puoli tuntia, riippuen netin nopeudesta. Ensin ohjelma tekee Ubuntu1310.img tiedoston jossa menee aikaa, formatoi sen ext4:ään, ja sitten alkaa hakea netistä repoista ohjelmia ja asentaa niitä. Kun asennus on tehty, lokeissa näytöllä näkyy teksti << end.

 7. Klikkaa näytön alareunasta START, niin Linux käynnistyy, näyttäen miten VNC ja SSH tulee käyttöön.

 8. Jos haluat päästä työpöydälle Androidista käsin, paina laitteen pääpainiketta (yleensä näytön alareunassa) yhden kerran, niin pääset Androidin puolelle. Linux pysyy taustalla käynnissä. Jos olisit pitänyt pääpainiketta pitempään pohjassa, olisit nähnyt listan käynnissä olevista ohjelmista ja voinut vaihtaa edessä näkyvää ohjelmaa, mutta sitä ei nyt käytetä. Mene Play Kauppaan. Käyttämässäni CyanogenMod Androidissa näkyy alareunassa 3x2 pistettä ympyrän keskellä josta pääsee sovellusvalikkoon jossa on loput sovellukset, sieltä valitse Play Kauppa. Etsi ohjelmaa RealVNC, eli VNC Viewer, tekijänä RealVNC Limited, ja asenna ja avaa se. Plussasta lisää uusi (tai muuta asetuksia 3 päällekkäistä viivaa painikkeesta) ja laita seuraavat asetukset:

  1. Address: 127.0.0.1

  2. Name: Ubuntu

  3. Password: changeme (ei tarvitse mitään kohtiin Signature ja Username)

  4. Picture Quality: Automatic

  5. => Klikkaa Connect. Saat tarvittaessa kosketusnäppäimistön näkyviin ja pois. Kahden sormen nipistyseleellä voit zoomata lähemmäksi ja kauemmaksi. Jos haluat joskus lopettaa, poistu RealVNC:stä suoraan painamalla X ruksia, tai sitten Android laitteen alareunan paluunäppäintä jossa on yleensä nuoli vasemmalle. Sen jälkeen voit vaihtaa Androidin päänäppäimellä pohjassa pitäen Linux Deploy ohjelmaan ja siinä klikata STOP, mutta nyt jatkamme vielä asennusta.

 9. Helpointa kuitenkin on jos otat pöytäkoneesta yhteyttä VNC:llä kännykkään. Ubuntussa on Etätyöpöytäsovellus tms joka tukee vnc:tä, tai sitten voit asentaa komentorivillä esim. "sudo apt-get install xtightvncviewer" ja sitten komentorivillä esim. vncviewer 192.168.100.xx johon kuitenkin vaihdat IP-osoitteeksi sen joka on Linux Deploy ohjelmassa näytön yläreunassa. Sitten paina enteriä, kirjoita salasana changeme , ja näytölle tulee Android-laitteeseen LXDE työpöytä. Voit käyttää tietokoneesi näppäimistöä ja hiirtä etäohjaamaan Android-laitteesi Linuxia.

 10. Klikkaa LXDE:n vasemman alakulman valikkopainiketta, ja valitse ylimmäisestä valikosta LXTerminal. Kirjoita siihen:

 11. sudo locale-gen fi_FI.UTF-8

 12. Ja paina sitten enteriä.

 13. Klikkaa LXDE:n valikoista esiin Leafpad, ja avaa sillä kotikansion tiedosto .xinitrc . Lisää siihen puuttuvat tekstit seuraavasta::

 14. XAUTHORITY=$HOME/.Xauthority

 15. export XAUTHORITY

 16. LC_ALL=fi_FI.UTF-8

 17. export LC_ALL

 18. LANGUAGE=fi_FI.UTF-8

 19. export LANGUAGE

 20. LANG=fi_FI.UTF-8

 21. export LANG

 22. echo $$ > /tmp/xsession.pid

 23. startlxde

 24. Leafpadissa klikkaa File/Save että muutokset tallentuu.

 25. Android-laitteessa pääpainiketta pohjassa pitämällä vaihda Linux Deploy ohjelmaan jos se ei ole juuri nyt näkyvillä. Klikkaa alareunasta STOP. Odota että Linux sulkeutuu. Klikkaa START. Odota että Linux käynnistyy. Ota uudelleen yhteyttä VNC:llä LXDE-työpöytääm, kuten kuvattu aiemmin kohdassa 8 (Androidista käsin) tai 9 (parempi jos tietokoneelta käsin).

 26. LXDE on nyt suomenkielinen. Klikkaa valikoista Apuohjelmat / LXTerminal. Kirjoita sinne sudo apt-get install synaptic ja se saattaa kysyä oletussalasanaasi changeme . Koska Synaptic ei käynnistynyt minulla LXDE:n valikoista suoraan, käynnistin LXTerminalissa sudo-oikeuksilla komennolla sudo synaptic . Sitten etsin ja valitsin sieltä paketit libreoffice, libreoffice-help-fi, libreoffice-l10n-fi, libreoffice-voikko. Asennuksen jälkeen sitten LibreOfficen Tools/Options valikossa muutettu Language kohdan käyttöliittymäkieleksi suomi, dokumentin kieli jne suomeksi, ja sitten suljettu Libreoffice ja avattu uudelleen.

 27. Myös muita ohjelmia löytyy pakettivarastoista, kuten gimp (pikseli kuvankäsittely), inkscape (vektorigrafiikka kuvankäsittely), firefox ja firefox-locale-fi (nettiselain), chromium-browser (nettiselain), ttf-mscorefonts-installer (Microsoftin fontit tekstinkäsittelyyn esim. Arial, Times New Roman), filezilla (FTP/SCP/SFTP tiedostonsiirto-ohjelma), keepassx (salasanan hallinta ohjelma), scratch (graafinen ohjelmointi), jne.

 28. SALASANOJEN VAIHTAMINEN:

  1. SSH-salasanan voit vaihtaa LXDE:n Apuohjelmat-valikon LXTerminal-ohjelmassa komennolla passwd , se kysyy entisen salasanan changeme ja uuden salasanan kahteen kertaan.

  2. VNC-salasanan voit vaihtaa LXTerminal-ohjelmassa komennolla vncpasswd , se kysyy uuden salasanan kahteen kertaan (ei entistä salasanaa). Sitten se kysyy tehdäänkö salasana myös pelkästään VNC-katsomista varten eli hiirellä ja näppäimistöllä ei voisi ohjata silloin, en tehnyt sellaista. Mahdollisesti Androidin Linux-VNC:hen voi ottaa useampi yhteyttä samanaikaisesti, mutta en testannut sellaista.

 29. Kun olet lopettanut Linuxin käytön, vaihda Androidin päänäppäimellä Linux Deploy ohjelmaan ja paina STOP.

 30. Jos haluat joskus poistaa Linuxin, niin Linux Deploy ohjelmasta klikkaa alareunasta nuolta alaspäin, sitten Remove Env. Voit sitten myös asentaa eri version Linuxista muuttamalla asetuksia, tai poistaa Linux Deploy ohjelman Play Kaupassa. CyanogenModin poistaminen, alkuperäisen Android version (esim. Samsung) asennus netistä sekä asennuskerta laskurin nollaus taasen vaatisi oman ohjeensa tekemisen, sitä varten on joitakin ohjeita netissä mutta en ole kerinnyt tutustumaan niihin tarkemmin, koska olen ollut tyytyväinen CyanogenModin tarjoamaan nopeampaan ja uudempaan Android versioon.