Huawei MateBook D 15 Hopea kokemuksia

Kirjoitettu 16.2.2021 . Lisätty PopOS tietoja 23.2.2021.

Hei,

tässä kokemuksia Joensuun Prismasta DNA liikkeestä 2021-02 hankitusta läppäristä. Tämä uusi läppäri on toiminut aluksi hyvin, ei ole jumittanut. (Toisella vanhalla pöytätietokoneella kone usein jumitti tai käynnistyi uudelleen, varsinkin jos oli jokin tehoa vievä videoneuvottelu tai koodin kääntäminen lähdekoodista menossa, ei auttanut vaikka laitettiin siihen pöytäkoneeseen prosessorin ja emolevyn väliin lämmönjohtavaa tahnaa).

 • Prismassa DNA liikkeessä oli saatavilla vain tätä yhtä mallia

 • Malli: Huawei MateBook D 15 Hopea

 • Digabi YO-yhteensopiva

 • Funktionäppäinten keskellä webkamera piilossa. Kun painaa sormella sen päältä, se nousee näkyviin. Painamalla sen saa takaisin piiloon. (Siis webkamera ei ole näytön yläreunassa, vaan funktionäppäinten keskellä).

 • Hinta: 3v osamaksulla noin 16e/kk

 • Linkki: https://kauppa.dna.fi/tuote/huawei-matebook-d-15/p/QPC00236

 • Ryzen prosessori

 • Radeon näytönohjain

 • 8 GB RAM

 • NVME kovalevy 256 GB

 • Täysikokoinen HDMI 2.0 liitäntä. Ubuntussakin saa äänet laittaa kuulumaan: a) erikseen ostamani HDMI 2.0 johdon kautta erikseen ostamani 43" LED TV:n sisäisistä kaiuttimista b) läppärin kuulokeliittimen kautta c) läppärin sisäisistä kaiuttimista

 • Ei Ethernet liitäntää. Ostin erillisenä USB 3.0 => Ethernet adapterin jolla saa nopeamman yhteyden eli latautuu esim. 10M/sek kaapelimodeelin kautta. Ostin myös erillisenä USB 3.0 => 4xUSB3.0 adapterin. Laitoin USB 3.0 adapterin läppärin vasemman päädyn liittimeen joka on USB 3.0, ja adapteriin kiinni USB 3.0 => Ethernet adapterin sekä USB 3.0 4TB kovalevyn. Läppärin oikean päädyn kahteen USB 2.0 liittimeen laitoin ulkoisen hiiren ja näppäimistön. Testailen vielä onko tämä paras tapa yhdistää johdot.

 • Valmistajan HUAWEI nimi näkyy sekä Windowsia että Ubuntua käynnistäessä. Siis jo netistä ladattua Ubuntu 20.10 .iso USB-asennustikkua käynnistäessä näkyi HUAWEI nimi, eli jostain BIOS/UEFIsta se kai tulee.

 • Joku on tehnyt videon koneen purkamisesta ja SSD levyn lisäämisestä: https://www.youtube.com/watch?v=AEZ1zoOwMHg

Radeon näytönohjain hyvä

 • Toimii 4K (eli noin 4000x... resoluutio) kakkosnäyttö 43" LED-TV:ssä Windowsin puolella nopeammilla ajureilla, hiiri ei lagaa

 • Win10 osion pienensin Tietokoneen hallinnassa. F2:lla BIOSiin, laitoin sieltä Secure Bootin pois, mutta myöhemmin kytkin Secure Bootin takaisin päälle jolloin /etc/dmesg näkyin että kerneli on lukitussa tilassa ja latasi UEFI jne X jotain sertifikaatit oikein. Ei ole suljettuja ajureita saatavilla Linuxin puolella, ei näkynyt lisäajurit kohdassa.

 • Ubuntussa avoimilla Radeon näyttöajureilla 4K resoluutiolla on viivettä hiiren liikkeessä, samalla tavalla kuin RasPi4:ssä 4K resoluutiolla. Ubuntussa 1920x... resoluutiolla ei ulkoisessa näytössä viivettä hiiren liikkeessä. Windowsissa viivettä ei ole 4K resoluutiolla.

 • Ubuntussa Godot pelinteko-ohjelmassa ulkoisen näytön 1920x... resoluutiolla toimii Godot pelinteko-ohjelman 3D shooter niin että kolmiulotteisessa pelikentässä ruutu jopa päivittyy riittäävän nopeasti. (Toisin oli eri vanhalla tietokoneella jossa integroidulla Intel näytönohjaimella oli todella hidas näytön päivitys)


Päivitykset

Windows

Asensin kaikki BIOS päivitykset ja ajurit täältä. Niiden asentamisen jälkeen Windowsin alapalkissa oikeassa reunassa on uusi kuvake, jolla saa käynnistettyä Huawei päivitysohjelman, joka tutkii ajurien versiot ja sillä voi päivittää uusimpiin ajureihin kerralla. Päivitysohjelma näytti että BIOS:ista olisi vielä uudempi versio saatavilla kuin minkä latasin ja asensin aiemmin, mutta vaikka näytti että päivitysohjelma asentaa sen vielä uudemman BIOS version niin uudelleenkäynnistyksen jälkeen päivitysohjelma yhä näyttää että se uudempi on saatavilla ja sitä ei ole vielä asennettu.

Pop OS Linux

Toimii hyvin, ei näytä mitään virheilmoituksia. Asennus:

 1. Pienentää Windows osiota Tietokoneen hallinnassa

 2. Lataa PopOS Linuxin perusversion .iso (ei se Nvidia, koska on AMD Radeon).

 3. Laittaa Balena Etcher ohjelmalla .iso tiedoston tikulle.

 4. F2 BIOSiin, Secure Boot ja TPM pois käytöstä.

 5. Käynnistää PopOS Linux USBkäynnlisää osiot itse eli /boot minimi 500 MB, / juuriosio esim 120 GB, swap 8 GB.

 6. Huom: Boottivalikko pitää katso mistä pääsee myöhemmin Windowsin puolelle, tai laittaa sitten Grub Customizer ohjelmalla.

 7. Kaikkea ei ole suomennettu niin hyvin PopOS:ssa. Firefox selaimeen saa asetuksista ladattua suomen kielen.

 8. Asetuksissa on erillinen PopOS Update.

 9. Huom: apt repot lataa oletuksena USAsta, eli voi vaihtaa us.ubuntu tilalle fi.ubuntu siellä /etc/apt/sources.list.d/jossakin tiedostossa. PopOS:ssä on omia propietary lisä repoja jne.

Ubuntu

1) PSP joka on AMD:n vastaava kuin Intel ME

Ubuntu 20.10 toimii Secure Boot tilassa myös. Uusimpien päivitysten jälkeen Lisäajurit kohta ei käynnisty enää vaan antaa virheen. sudo dmesg | less näyttää tällaista, jossa siis teksti psp:

[ 1.795217] ccp 0000:03:00.2: psp: unable to access the device: you might be running a broken BIOS.

Vaikka Windowsin puolella on asentanut uusimman BIOSin, se ei auta tuohon. Arvelisin että tuo korjautuu joskus myöhemmin kun tulee uudempia BIOS ja Ubuntu päivityksiä. Vaikka BIOSista F2:lla laittaisi Secure Boot ja TPM pois päältä, niin tuo viesti ei muutu, joten laitoin Secure Bootin ja TPM:n takaisin päälle, koska arvelisin silloin Linuxin kernelin olevan paremmin suojattu, kun näkyy tällainen locked viesti:

[ 0.000000] Kernel is locked down from EFI Secure Boot mode; see man kernel_lockdown.7

Ja näyttää lataavan sertifikaatit oikein (sensuroin tuosta niitä niitä pitkiä numerosarjoja), arvelisin että uusissa koneissa kannattaa pitää Secure Boot päällä ettei tule sertifikaatti virheitä:

[ 0.670941] Loading compiled-in X.509 certificates
[ 0.671837] Loaded X.509 cert 'Build time autogenerated kernel key: e940...'
[ 0.677482] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:db
[ 0.677532] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Windows Production PCA 2011: a929...'
[ 0.677533] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:db
[ 0.677563] integrity: Loaded X.509 cert 'Microsoft Corporation UEFI CA 2011: 13a...'
[ 0.677563] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:db
[ 0.677898] integrity: Loaded X.509 cert 'H97A KEY: 8d3...'
[ 0.677961] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:MokListRT
[ 0.677984] integrity: Loaded X.509 cert 'SomeOrg: shim: a01e...'
[ 0.677985] integrity: Loading X.509 certificate: UEFI:MokListRT
[ 0.678226] integrity: Loaded X.509 cert 'Canonical Ltd. Master Certificate Authority: ad9...'
[ 1.861594] cfg80211: Loading compiled-in X.509 certificates for regulatory database
[ 1.861905] cfg80211: Loaded X.509 cert 'sforshee: 00b...'

2) Grub

Tässä seuraavat tarkoittaa, että tuo idle=nomwait liittyy koneen käyttäytymiseen silloin kun ei ole suurta kuormaa, lisätietoja täällä. Tuo toinen acpi_backlight liittyy siihen että käytetään laitevalmistajan tarjoamaan taustavalon hallintaa. Näiden pitäisi periaatteessa vaikuttaa koneen vakauteen, kun aikaisemmista Huawei Matebook malleista on täällä sekä joillakin Mintin sivuilla suositeltu että koneen käynnistysoptioiksi tiedostoon /etc/default/grub laittettavaksi tälle riville:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash idle=nomwait"

sen sijaan näin:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet idle=nomwait acpi_backlight=vendor"

Vaihdoin niin myös tähän kannettavaan, tosin en tiedä vaikuttaako tuo jotain.

3) KillMode

KillMode virheilmoitukset liittyvät siihen, että kun ohjelmia tai liitettyjä kovalevyjä sammutetaan, sammutetaanko ne väkisin asetuksella none, tai hallitummin asetuksilla mixed tai control-group. Tässä vaihdetaan asetukseksi mixed kuten on joissakin muissakin hakemiston /lib/systemd/system/ sisältämissä .service tiedostoissa.

sudo dmesg | less näyttää tällaisia virheitä:

[ 1.444170] systemd[1]: /lib/systemd/system/dbus.service:12: Unit configured to use KillMode=none. This is unsafe, as it disables systemd's process lifecycle management for the service. Please update your service to use a safer KillMode=, such as 'mixed' or 'control-group'. Support for KillMode=none is deprecated and will eventually be removed.

[ 1.468846] systemd[1]: /lib/systemd/system/plymouth-start.service:17: Unit configured to use KillMode=none. This is unsafe, as it disables systemd's process lifecycle management for the service. Please update your service to use a safer KillMode=, such as 'mixed' or 'control-group'. Support for KillMode=none is deprecated and will eventually be removed.

Joten muokkasin niitä tiedostoja:

sudo nano /lib/systemd/system/dbus.service

sudo nano /lib/systemd/system/plymouth-start.service

ja vaihdoin niihin tällaisen tekstin

KillMode=mixed

jolloin niitä virheitä ei tullut enää.

4) Muut virheet

Jouduin lopulta ruksaamaan että yhä uudelleen näkyviä virheitä ei jatkossa näytetä uudelleen. Kuitenkin kone ei ole vielä hyytynyt tai käynnistynyt itsestään uudelleen. Eli hyvin on kone toiminut.