Linux tai Windows kovalevyosion tiedostojen pelastaminen

xet7.org Suomeksi > Linux tai Windows kovalevyosion tiedostojen pelastaminen

11.2.2016: Lisätty ohje.

Huom: Jos on kyseessä ainut kopio, tiedot ovat hyvin arvokkaita, tai kyseessä on yritystoiminta, lue ensin tämän sivun loppuosa kaupallisista vaihtoehdoista.

Kovalevy vikoihin varautuminen

Kannattaa varmuuskopioida niin että tiedostot on useammassa eri paikassa, eli kovalevyillä, CD/DVD levyllä, muistitikulla, netissä esim. Google Drive, OneDrive, SpiderOak, Dropbox, Box.com, jne. Varmuuskopioiden suojaamiseen kryptaamalla on ohjelmia kuten Duplicati, BoxCryptor, EncFS, GPG / PGP, Duplicity, jne. Vialliset tiedostot yleensä näkyy IO-virheinä tiedostoja kopioidessa.

Linuxissa on ohjelma nimeltä Levyt / gnome-disks joka näyttää onko SMART-tietojen mukaan levyssä raportoituja korjaamattomia virheitä. Jos virheitä on useita, tai niiden määrä alkaa kasvaa, kannattaa levy vaihtaa uuteen.

Ilmaiset vaihtoehdot tiedostojen pelastukseen

Tiedostojen pelastus Linuxissa, tässä tapauksessa oli Linux Mint, ja tämän ohjeen mukaan tuttu sai tiedostot pelastettua. Toki Linux voi olla CD/DVD levyltä tai USB-tikulta käynnistetty, tai pelastettavan kovalevyosion tyyppi myös muukin kuin Linuxille alunperin tehty, eli esim. Windowsin FAT32 tai NTFS.

sda2 tiedostojärjestelmänä oli "tuntematon", koko 101 GB, LBA, tila: EI LIITETTY

1) Asenna GParted (kovalevy osio ohjelma) ja gpart (osion tyypin arvaus ja pelastus ohjelma) synapticilla, tai komentorivi komennolla:

sudo apt-get install gparted gpart

2) Avaa GParted (esim. kirjoittamalla Mintin Menu valikkoon hakukenttään gparted).

3) Klikkaa tuntematonta osiota yhden kerran vasemmalla hiiren painikkeella.

4) Klikkaa ylävalikosta Laite / Yritä datan pelastusta... jolloin tekstissä lukee suomennettuna että levyltä aletaan etsiä tiedostojärjestelmiä ja siinä voi mennä mahdollisesti pitkään. Etsinnän jälkeen on mahdollista liittää osio ja kopioida siltä tiedostoja talteen. Klikkaa OK, niin etsintä alkaa.

5) Etsinnän jälkeen jos tulee osiotyyppi tuntemattoman kohtaan näkyviin, voit kokeilla klikata osiota hiiren oikealla näppäimellä että saat pikavalikon, ja siitä Alusta muotoon -kohdan alapuolelta klikkaa Liitä, jolloin asema liitetään asemaksi ja näkyy tiedostonhallinnassa Menu / Kotikansio kautta vasemmassa Sivupaneelissa tekstin Laitteet alla. Jos Sivupaneeli ei ole näkyvissä, saat sen näkyviin ylävalikosta Näytä / Sivupaneeli kohtaa klikkaamalla, jolloin Sivupaneeli näkyy Näytä-valikossa ruksattuna, eli on näkyvissä.

6) Jos näkyy siellä tiedostoja, kopioi talteen muualle.

Kaupalliset vaihtoehdot

1) SpinRite, kaupallinen ohjelma jonka ostin osoitteesta https://www.grc.com/spinrite.htm . Käyttö esim. jos:

  • varmuuskopion ottaminen ei onnistu, Windows ei käynnisty, tai Windows/Linux toimii hyvin hitaasti tai kaatuu usein.

  • kovalevyn piirit ei ole vielä menneet rikki (ei ole ollut sähkövälähdystä tai savu noussut kovalevystä)

  • kovalevy näkyy vielä BIOS/UEFI:ssa ja kovalevyn tietokoneeseen liittäessä

Kun kovalevyn ajaa sillä läpi tasolla 2 niin sen jälkeen yleensä saa tiedostot pelastettua talteen. Kannattaa myös ajaa SpinRitellä ihan huollon ja ylläpidon takia kovalevyillä läpi, ettei kovalevyvirheet pääse liian pahaksi.

2) Yritykset jotka on keskittyneet tiedojen pelastukseen

Jos on kyseessä ainut kopio, tiedot ovat hyvin arvokkaita, tai kyseessä on yritystoiminta, on parasta turvautua tietojen pelastusyritykseen heti alussa, ettei omilla korjaustoimenpiteillä aiheuta enemmän vahinkoa.

Google-haun perusteella löytyy ainakin http://www.ahlbergdata.fi/ mutta en ole käyttänyt heidän palveluitaan vielä.