Mint korjaus

Tapahtui nörttikerhossa:

 1. Joku kerholainen (joka ei ole ohjaaja) meni toisen kerholaisen koneelle muuttamaan BIOS/UEFI asetuksia.

 2. Ja lisäksi päivittelemään Minttiä apt-getillä komentoriviltä (tällä saa koneen sekaisin, päivityksiin pitää käyttää mintupdatea).

 3. Kone sammutettiin kesken asennusten.

 4. Kone meni sekaisin.

 5. Joten ensi kerhokerralla katsotaan että vain ohjaaja päättää mitä tehdään, kerholaiset ei mene toistensa koneelle kysymättä ohjaajalta. Kun joillakin on heidän ainut toimiva kone mukana. Kerhoaikana ei aloiteta pitkiä asennuksia. Jos jotain asennetaan, ensin pitää olla varmuuskopiot, ja tarpeeksi vapaata tilaa uusille ohjelmille.

Miten ohjaaja korjasi Mint koneen:

 1. BIOS/UEFI/Secure Boot asetuksia oli muutettu. Joten ohjaaja otti Secure Bootin pois päältä, koneen käynnistäessä vahvisti nämä muutokset kirjoittamalla Secure Boot käynnistysruutuun ruudulla näkyneen vahvistusnumeron, ja laittoi BIOS/UEFIssa koneen käynnistymään Mint osiolta (ei Windows osiolta). BIOS/UEFI asetuksista katsottiin myös että UEFI Legacy, USB Legacy jne valinnat on että Linux boottaa BIOS tyylisesti. Korjatut BIOS/UEFI asetukset tallennettiin.

 2. Mint puolella käyttäen mintupdate ohjelmaa ohjaaja asensi kaikki päivitykset, niin että kone oli samalla USB-kaapelin kautta Android kännykän Internet jaolla netissä, tässä meni pari tuntia kun kaikki päivitykset asentui 1 TB normaali kovalevyllä olevaan koneeseen. Koska koneessa ei ole SSD-levyä, tässä meni aikaa.

 3. Mint puolella käynnistä valikko ei toiminut, siinä näkyi mint-menu virhe, joten ohjaaja asensi sen uudelleen "sudo apt-get install mint-menu --reinstall"

 4. Mint puolella jotta kone käynnistyisi Minttiin, ohjaaja asensi ohjelman "sudo apt-get install grub-customizer" jolla kone käynnistymään Mint osiolta.

 5. grub-customizer ohjelman tallennettua asetukset, ohjaaja varmisti vielä asentamalla grub komentorivillä: "sudo grub-install /dev/sda"

 6. Ohjaaja ei tällä kertaa asentanut uudempaa kernel sarjaa, sillä nykyisellä kernelillä laitteisto toimi hyvin. Joidenkin uudempien kernel sarjojen kanssa on että kaikki laitteet ei ehkä niillä toimi.

 7. Tämän jälkeen kone oli korjattu ja toimi hyvin.