Linux Mint päivittäminen

xet7.org Suomeksi > Linux Mint päivittäminen

15.7.2015 Lisätty ohje. Käytössä Linux Mint 17.2 .

Linux Mint päivitykset tulevat suurimpiin osaan ohjelmia samalla kertaa. On tärkeää asentaa kaikki uudet tietoturva ja muut päivitykset, oli sitten laitteesi käyttöjärjestelmä mikä tahansa (Linux, Windows, Mac OS X, Android, iOS, jne), koska esim. nettisivuilla voi olla haittaohjelma joka käyttää Flash lisäosan tietoturva-aukkoa päästäksesi koneelle. Nettiselain voi myös varoittaa vanhentuneesta selaimen lisäosasta ja estää pääsyn jollekin nettisivulle. Käytän myös lisäksi lisäsuojaksi virustorjuntaa ESET NOD32 Linuxissakin tunnistamaan haittaohjelmia, tästä lisätietoja sivulla Virustorjunta Linux . Voi olla että jos ei ole kerinnyt jotain tietoturvapäivitystä asentaa Linuxiin, niin monta kertaa päivässä päivittyvä virustorjunta on lisänä suojaamassa yleisimpien käyttöjärjestelmien viruksilta.

1) Kun tietokoneeseen on päivityksiä, ruudun oikeaan alakulmaan tulee sininen kuvake, jonka päälle hiiren osoittimen siirtämällä tulee tällainen teksti:

Päivitys saatavilla sininen kuvake

2) Kun sinistä kuvaketta klikkaa, tulee esiin tämänlainen ikkuna.

Päivitysten hallinta kuva

YLEISTIETOA: Tasot on selitetty kohdassa Muokkaa / Asetukset / Tasot, kuva alla. Tasot 1, 2 ja 3 on turvallista asentaa, mutta jätä tasojen 4 ja 5 päivitykset asentamatta. Ylläolevan kuvan mukaisesti siis tason 3 päivitys voi olla ruksattuna asennettavaksi, mutta ei tason 5 päivitykset.

Päivityksen tasot kuva

YLEISTIETOA: Kaikki päivityskuvakkeet, jotka näkyy näytön oikeassa alakulmassa, on selitetty päivitysten hallinnan kohdassa Muokkaa / Asetukset / Kuvakkeet:

Päivitys kuvakkeet

3) Päivitysten hallinnassa klikkaa "Asenna päivitykset" kuvaketta.

Päivitysten hallinta kuva

4) Asennus vaatii pääkäyttäjän salasanan (root salasana / sudo salasana). Asennus salasana on yleensä tiedossa esim. paperilapulla, salasananhallintaohjelmassa (kuten KeePass), työpöydällä tekstitiedostossa, tai jossain muualla. Jos et tiedä, kysy siltä joka on tietokoneen asentanut.

Asennus vaatii tunnistautumisen kuva

5) Kun päivitykset on latautuneet ja asennettu, tulee valmistumiseen klikata OK.

YLEISTIETOA: Jos asennuksessa tuli virheitä, tarkista toimiiko nettiyhteys. Toinen mahdollisuus on että jokin päivityspalvelimista ei toimi ylikuormituksen tai huollon takia. Voit valita toisen päivitys peilipalvelimen valitsemalla Päivitysten hallinnasta Muokkaa / Ohjelmalähteet. Kun Ohjelmalähteet ikkunassa klikkaat Peilipalvelimet kohdassa Pääpalvelin oikealla puolella olevaa päivitysmaan lippua jonka vieressä on palvelimen nettiosoite, tulee näkyviin ikkuna "Valitse peilipalvelin" josta kannattaa valita nopeustestin mukaan nopeiten vastaava palvelin. Anna "Valitse peilipalvelin" ikkunan olla jonkin aikaa päällä koska nopeustestin tulokset tarkentuvat koko ajan, ja sitten valitse nopein (tai mahdollisesti maantieteellisesti lähin). Muuta myös Pohjapalvelin.

Ohjelmalähteet vaihto

YLEISTIETOA, EI VÄLTTÄMÄTÖN: Linux Mint versio 17.2 käyttää Linux kernelin sarjaa 3.16. Linux kernelissä on laitteistoajureita jne. Jos jokin laitteesi ei toimi, voi olla että uudemmassa kernelissä se on tuettu paremmin. Lisäksi voi olla parannuksia Linuxin nopeuteen, virranhallintaan että akku kestää paremmin, jne. Voit päivittää Linux kernelin kohdassa Päivitysten hallinnassa ylävalikossa Näytä / Linux-ytimet. Jos kohdassa korjaukset tai regressiot on jotain varoitus huutomerkkejä, sitä kernel versiota ei kannata asentaa. Klikkaa kernel versionumeroa (kuvassa 3.16.0-43 valittuna) ja klikkaa "Install the 3.16.0-43 kernel" painiketta. Asennuksen jälkeen käynnistä tietokone uudelleen. Tietokoneen käynnistysvalikossa (GRUB) voi nuolinäppäimillä valita myös edellisen kernel-version, jos uusin ei toimi.

Linux kernel päivitys

7) Jos sinulla on asennettuna Silverlight (linux pipelight lisäosa) MTV Katsomon tai Elisa Viihteen katsomiseksi (lisätietoa sivulla MTV3 Katsomo Linux ), kannattaa se päivittää klikkaamalla näytön vasemmasta alakulmasta Menu (Käynnistä) / Pääte, ja kirjoittamalla (tai kopioi/liitä) sinne komento:

sudo pipelight-plugin --update

Kuvassa on myös komento kernel-version katsomisesta, se ei ole välttämätön. Pipelight päivityskomento kysyy pääkäyttäjä salasanan (root password / sudo password). Tämän jälkeen pääteikkunan voi sulkea oikean yläkulman ruksista.

Pipelight päivitys

YLEISTIETOA:

  1. Yleensä peruspäivitykset eivät vaadi tietokoneen käynnistämistä uudelleen.

  2. Jos nettiselain päivitetään, tulee nettiselain sulkea ja avata uudelleen.

  3. Kernel päivitys tosin tulee käyttöön vasta uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

  4. Linux Mint tietokone pysyy käynnissä useita päiviä yhtämittaan, mutta jos käyttö alkaa hidastua, käynnistä tietokone uudelleen.

  5. Peruskäytössä Linux ei hidastu ajan mittaan kuten Windows. Linux päivityksien myötä yleensä tietokoneen käyttö nopeutuu.

  6. Firefox nettiselain vie vähemmän RAM-muistia kuin Chrome. MTV Katsomon vaatima Silverlight toimii vain Firefox selaimessa. Netflix toimii vain Chrome selaimessa.

  7. http://xmarks.com selaimen lisäosalla voit saada samat kirjanmerkit toimimaan ja muutokset siirtymään selaimien välillä kaikissa selamissa Linux ja Windows puolella.

TIETOA LINUX MINT VERSION PÄIVITTÄMISESTÄ:

  1. Päivitysten hallinta ohjelmaan tulee joskus Muokkaa valikkoon päivitysvaihtoehto uudempaan Linux Mint versioon. Kun sitä klikkaa, voi asentaa sen isomman käyttöjärjestelmäpäivityksen.

  2. Joskus päivitykseen liittyy myös Linux kernelin päivitys uudempaan, tarkempaa tietoa saa englanniksi http://linuxmint.com sivulta sekä suomeksi keskustelualueelta http://forums.linuxmint.com/viewforum.php?f=71 .