RDP etäkäytä Ubuntu ja Linux Mint mobiililaitteista ja tietokoneilta

1.3.2014: Aloitettu tämän ohjeen kirjoittaminen, vielä osittain kesken.

RDP, Remote Desktop Protocol on alunperin Microsoftin kehittämä tapa netin kautta päästä etätietokoneen työpöydälle, kuten Windows palvelimelle. Avoimen lähdekoodin yhteistö on kehittänyt siitä version myös Linux koneille. RDP Linux-käytössä on ilmainen. Yhteen Linux koneeseen voi samanaikaisesti ottaa yhteyttä monta eri käyttää, joilla on omat käyttäjätunnukset ja salasanat omalle työpöydälleen. Muita etätyöpöytäkäyttöön olevia tapoja on esim. avoimen lähdekoodin ilmaiset LTSP, VNC, xpra, http://winswitch.org joka käyttää xpraa, jne. Kaupallisia vaihtoehtoja on yksityiskäyttöön ilmainen mutta yrityskäytössä maksullinen TeamViewer.

Linux palvelinasennus

Palvelimessa tulee olla jokin desktop asennettuna, kuten ubuntu-desktop, Linux Mintissä Mate tms. Salasanoilla kirjautuminen tulee olla päällä, koska samoja käytetään etäkäytössä.

1) Alustavia tietoja asennuksesta oli osoitteessa http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=154150 , mutta lähetän sinne myöhemmin korjauksen ohjeisiin.

Eli aluksi asennetaan xrdp ja vnc4server: (ei tightvncserver, koska se ei toimi)

sudo apt-get install xrdp vnc4server

2) Koska esim. Androidista käsin käyttäessä on näppäimistöasettelu väärä eli en_US, muutetaan se suomalaiseksi

http://askubuntu.com/questions/216230/remote-desktop-to-ubuntu-has-wrong-keyboard-mapping sivun tietojen pohjalta näin vaihtoehtoisesti:

a) jos haluat lyhemmän kaavan mukaan edetä ja sinulla ei ole pääsyä vielä palvelimen työpöydälle, imuroi tämän sivun liitteenä oleva km-040B.ini tiedosto oikean reunan nuolen kuvasta.

b) pitemmän kaavan mukaan generoida tiedoston itse Linux-versiosi työpöydällä, tee seuraavasti. Toisen komennon koodi 040B tarkoittaa Suomea listan http://sourceforge.net/p/rdesktop/code/1704/tree/rdesktop/trunk/doc/keymap-names.txt mukaisesti, katso ensin kykyisen näppäimistön asetuksia komennolla setxkbmap -print ja sitten kirjoita:

setxkbmap -model pc105 -layout fi

xrdp-genkeymap km-040B.ini

3) Varmuuskopioi englanninkielinen näppäimistö ja kopioi suomalainen 040B näppäimistö englanninkielisen 0409 päälle, sitten tiedosto-oikeudet kuntoon ja käynnistä xrdp uudelleen:

sudo cp /etc/xrdp/km-0409.ini /etc/xrdp/km-0409.ini-original

sudo cp km-040B.ini /etc/xrdp/

sudo cp km-040B.ini /etc/xrdp/km-0409.ini

sudo chown root:root /etc/xrdp/km-*

sudo service xrdp restart

4) Jos koneessa on palomuuri, tulee avata portti siihen:

sudo ufw allow 3389

5) Toinen mahdollisuus on tehdä tunnelointi ssh:lla tms ja sitten ei avata palomuuria, mutta tämän tutkimisen jätän myöhemmäksi, koska alustavasti oletan tätä käytettävän sisäverkossa.

Etäkäyttö Android laitteelta

Play Storesta etsi hakusanalla RDP, jolloin löytyy Microsoft Remote Desktop eli https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.rdc.android&hl=fi

Asenna ja avaa ohjelma, kirjoita palvelimen nimi tai ip-osoite, sekä käyttäjätunnus ja salasana joka sinulla on Linux koneelle, ja kohta työpöytä tulee näkyviin.

Etäkäyttö iPhone ja iPad

Apple AppStoresta vastaava ohjelma https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-remote-desktop/id714464092?mt=8

Asenna ja avaa ohjelma, kirjoita palvelimen nimi tai ip-osoite, sekä käyttäjätunnus ja salasana joka sinulla on Linux koneelle, ja kohta työpöytä tulee näkyviin.

Etäkäyttö Windows

"Löydät Etätyöpöytäyhteys-pikakuvakkeen napsauttamalla Käynnistä-painiketta Käynnistä-painike, valitsemalla Kaikki ohjelmat tai Ohjelmat ja valitsemalla sitten Apuohjelmat. Voit avata etätyöpöytäyhteyden nopeasti avaamalla Käynnistä-valikon ja kirjoittamalla hakuruutuun mstsc ."

Lähde: http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/connect-using-remote-desktop-connection#connect-using-remote-desktop-connection=windows-vista

Etäkäyttö Mac

Mac App Storesta asenna Microsoft Remote Desktop eli https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-remote-desktop/id715768417?mt=12&ls=1

Asenna ja avaa ohjelma, kirjoita palvelimen nimi tai ip-osoite, sekä käyttäjätunnus ja salasana joka sinulla on Linux koneelle, ja kohta työpöytä tulee näkyviin.

Etäkäyttö Linux

sudo apt-get install remmina remmina-plugin-rdp remmina-plugin-vnc